Bortom ramarna

Vad finns där?

Ett annat håll till vänster 01 maj 2015

Filed under: Okategoriserade — Jag/Pite @ 21:51

I december tänkte jag på hur jävla usel rent ut sagt vänstern idag är på att få med folk på sina tankar. Jag har tänkt på det många gånger tidigare, men aldrig riktigt kommit fram till en samlande slutsats.

Jag kände för att skriva ett SMS till en kompis om det.

Jag skrev:
”Jag saknar en progressiv vänsterrörelse som har en pragmatisk hållning, och inte sysslar med slagord/mantran, kampsång och nöjes/gemenskapsdemonstrationer. En rörelse som får människor att lyssna och knyter an hos folket och sysslar med realpolitik istället för religion.
Just nu känns vänstern lite som scientologerna eller pingströrelsen.

Var är socialdemokratin? Var är socialliberalismen?

Kort därefter får jag dessa länkar.

http://www.etc.se/kronika/ar-du-trott-pa-att-marknaden-styr-varlden

Att vara tillfreds med en orolig värld – det är inte en rimlig målsättning. Man kan bara nå den ­genom att ta avstånd från det som omger en. Att vara tillfreds med sig själv i en orolig värld – det är däremot en hedervärd strävan. Den här krönikan riktar sig mot dem som känner att de är på kant med livet. Den vill uppmana er att inte skämmas.

http://www.etc.se/ledare/sorj-inte-lar-av-hogern

De resonerar enligt principen: ”Tycker du lite som vi, kom till oss!” Inte: ”Tycker du inte exakt som vi, ut härifrån!”

Vilket sammanträffande.

.

.

TILLÄGG 31 maj:

Nu börjar mina tankar yppas av etablerade högintellektuella.

http://www.sydsvenskan.se/opinion/aktuella-fragor/vi-kan-inte-atervanda-till-det-forflutna-en-ny-rorelse-for-social-och-ekonomisk/

Vi kan inte återvända till det förflutna. En ny rörelse för social och ekonomisk jämställdhet samt internationell solidaritet behövs i högsta grad.

 

http://www.sydsvenskan.se/opinion/heidi-avellan/beratta-mera-lofven/

”Det hjälper inte hur många Olof Palme-citat man än staplar på varandra, eller hur mycket det socialdemokratiska partiet än fjäskar för sin egen historia, inget av det kommer att ta rörelsen framåt. Riktning måste hämtas ur en analys av nuet.”

 

http://www.sydsvenskan.se/opinion/per-t-ohlsson/parti-utan-bredd/

Socialdemokraterna har svårt att förhålla sig till sin permanent försvagade position. Självbilden är så att säga större än verkligheten. Det försvårar den förnyelse och modernisering av partiet som alla efterlyser, men som ingen vill, eller vågar, leverera.

 

Lämna en kommentar